Az autentikus magyar rakott krumpli receptje 4 személyre

A képen egy autentikus magyar rakott krumpli látható, amely több rétegben van elkészítve. Az étel rétegei között főtt krumpli szeletek és darált hús található, tetején tejföllel és reszelt sajttal díszítve. Az egész kompozíciót friss petrezselyemmel szórták meg. A tányér körül egészben főtt krumplik és néhány fűszer, mint például bors, látható. A háttérben egy kés és villa található, amelyek az étkezés előkészületeire utalnak.

Ó, a rakott krumpli! Nincs is jobb egy hűvös estén, mint egy nagy adag forró, ínycsiklandó rakott krumplit enni. Ez a klasszikus magyar étel nemcsak finom, hanem elkészítése is igazi öröm, amit az egész család élvezhet. Nézzük meg lépésről lépésre, hogyan készíthetünk egy tökéletes adag rakott krumplit, amely biztosan mindenkit levesz a lábáról!

Az autentikus magyar rakott krumpli egy olyan étel, amely generációkon át öröklődik a családokban, mindenkinek megvan a maga kis titkos receptje hozzá. Az alapanyagok egyszerűek és könnyen beszerezhetők, de a végeredmény mégis különleges. Az alábbi recepttel lépésről lépésre végigvezetünk a rakott krumpli elkészítésének folyamatán, beleértve néhány tippet és trükköt, amelyekkel még ízletesebbé teheted ezt a hagyományos ételt.

Tartalomjegyzék

Magyar rakott krumpli recept hozzávalók

Alapvető hozzávalók

 • 1 kg burgonya – Lehetőleg hasonló méretűek, hogy egyenletesen főjenek meg.
 • 6 db tojás – Közepes méretű.
 • 250 g kolbász – Lehetőleg füstölt, ízlés szerint.
 • 200 g tejföl – Az extra krémesség érdekében.
 • 100 g vaj – A tepsi kikenéséhez és a rétegek közé.
 • Só, bors – Ízlés szerint.
 • Piros paprika – Egy kis szín és íz hozzáadásához.

Opcionális hozzávalók

 • – 150 g reszelt sajt – A tetejére, hogy még ínycsiklandóbb legyen.
 • – 1 fej vöröshagyma – Finomra vágva, a kolbásszal együtt párolva.
 • – 30 g zsemlemorzsa – Az extra ropogósság érdekében a tetejére.
 • – Friss petrezselyem – Apróra vágva, díszítéshez.

Az elkészítés lépései

Az előkészületek

A burgonya megfőzése

 1.  A burgonya kiválasztása: Válasszunk ki hasonló méretű kemény húsú burgonyákat, amelyek főzés közben is megtartják a formájukat. A burgonya típusa fontos, mivel a szétfővő fajták nem megfelelőek a rakott krumplihoz. A legjobb választás a Desiree vagy Yukon Gold típusok, amelyek jól tartják az állagukat és ízletesek.
 2. Mosás és tisztítás: Alaposan mossuk meg a burgonyákat, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket és a földet. Ha szükséges, egy kefével dörzsöljük át a héját.
 3. Főzés héjában: Helyezzük a burgonyákat egy nagy fazék sós vízbe és főzzük héjában. A héj megvédi a burgonyát a túlzott vízfelvételtől, így az megőrzi ízét és állagát. A főzési idő általában 20-30 perc, de ez függ a burgonya méretétől. Egy villa segítségével ellenőrizzük, hogy a burgonya megfőtt-e: ha könnyedén bele tudjuk szúrni, készen van.
 4. Hűtés és hámozás: Miután a burgonya megfőtt, öntsük le a forró vizet és hagyjuk kissé hűlni. Amikor már kezelhető hőmérsékletűek, hámozzuk meg őket. A héj könnyedén lejön a főtt burgonyáról. Szeleteljük fel őket körülbelül fél centiméter vastagságú karikákra. Fontos, hogy a szeletek egyenletesek legyenek, így a rétegek is egyenletesen fognak sülni.

A tojás megfőzése

 1. Tojások előkészítése: Tegyük a tojásokat egy fazék hideg vízbe, majd forraljuk fel. Fontos, hogy hideg vízbe tegyük a tojásokat, hogy egyenletesen főjenek meg és ne repedjenek meg a héjak. 
 2. Főzés keményre: Amikor a víz felforr, főzzük a tojásokat körülbelül 10 percig, hogy keményre főjenek. A kemény tojások szeleteléskor is szépen tartják a formájukat és nem folynak szét.
 3. Hűtés és hámozás: A főzés után azonnal tegyük a tojásokat hideg vízbe, hogy megállítsuk a főzési folyamatot és könnyebb legyen hámozni őket. Miután kihűltek, hámozzuk meg őket, majd szeleteljük fel karikákra. A tojáskarikák vastagsága is legyen egyenletes, hogy a rétegek szépen mutassanak és egyenletesen süljenek át.

A kolbász előkészítése

 1. Kolbász kiválasztása: A füstölt, jó minőségű kolbász adja meg az étel jellegzetes ízét. Használhatunk házi készítésű vagy bolti kolbászt is, de mindig figyeljünk arra, hogy az alapanyagok frissek legyenek. A magyar kolbászok közül a csabai vagy gyulai kolbász kiváló választás lehet.
 2. Hámozás és szeletelés: Hámozzuk meg a kolbászt, ha szükséges, majd szeleteljük fel vékony karikákra. A vékony szeletek gyorsabban átsülnek és szépen eloszlanak a rakott krumpliban.
 3. Hagyma és kolbász párolása (opcionális): Ha hagymát is használunk, vágjuk finomra és egy kevés vajon pároljuk meg egy serpenyőben. Adjunk hozzá a kolbászt és pirítsuk meg együtt. Ez a lépés extra ízt ad az ételnek és még inkább kiemeli a kolbász füstös aromáját.

Rétegezés és sütés

A tepsi előkészítése

 1. Tepsi kiválasztása: Válasszunk egy közepes méretű tepsit (kb. 20×30 cm), amely elég mély ahhoz, hogy több réteg is elférjen benne. Egy jól bevált, nem ragadós tepsi a legjobb választás, hogy az étel ne tapadjon le.
 2. Tepsi kikenése: Kenjünk ki a tepsit bőven vajjal. Ez megakadályozza, hogy a rétegek leragadjanak és extra ízt ad az ételnek.

A rétegek kialakítása

A rakott krumpli rétegeinek kialakítása művészet. Az ízek és textúrák tökéletes harmóniáját úgy érhetjük el, ha figyelünk a rétegezés sorrendjére és egyenletességére.

 1. Első réteg – burgonya: Kezdjük el a rétegezést egy réteg burgonyával az alján. A burgonyát enyhén sózzuk és borsozzuk. Ez az első réteg az alapja az egész ételnek, így fontos, hogy egyenletesen fedje le a tepsi alját.
 2. Második réteg – tojás: A burgonyára helyezzük a tojáskarikák egy részét. Ügyeljünk arra, hogy a tojásokat egyenletesen osszuk el, hogy minden falatban érezzük majd az ízüket.
 3. Harmadik réteg – kolbász: A tojásra helyezzük a kolbászkarikákat. Ha pároltuk hagymával, akkor azt is hozzáadhatjuk. A kolbász adja meg az étel karakteres füstös ízét, így ez a réteg különösen fontos.
 4. Rétegezés folytatása: Folytassuk a rétegezést a burgonya, tojás és kolbász rétegekkel, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Ügyeljünk arra, hogy a rétegek egyenletesek legyenek és minden hozzávalóból jusson minden rétegbe.
 5. Legfelső réteg – burgonya: A legfelső réteg mindig burgonya legyen. Ez adja meg az étel tetejének szép aranybarna kérgét, amikor megsül.

Tejföl és sütés

A tejföl a rakott krumpli krémes, lágy elemét adja. A megfelelően fűszerezett tejföl és a sütési idő kombinációja biztosítja, hogy az étel tökéletesen átsüljön és ízletes legyen.

 1. Tejföl előkészítése: A tejfölt keverjük simára egy kevés sóval, borssal és paprikával. A paprika nem csak színt, hanem finom ízt is ad az ételnek.
 2. Tejföl felvitele: Öntsük a tejfölt a legfelső burgonyarétegre és egyenletesen oszlassuk el. Ha szeretnénk, szórjunk rá reszelt sajtot, amely a sütés során ráolvad és ropogós kérget képez.
 3. Sütés előkészítése: Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Az előmelegített sütő biztosítja, hogy az étel egyenletesen süljön meg.
 4. Sütési idő és technika: Tegyük a tepsit az előmelegített sütőbe és süssük kb. 30-40 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Ha a teteje túl gyorsan barnulna, de a belseje még nem készült el, fedjük le alufóliával és süssük tovább.

Szerző: Gábor

Engedjétek meg, hogy bővítsem a bemutatkozómat, és még többet meséljek magamról és a blogomról. Ahogy már említettem, Talmácsi Gábor vagyok Aprónokedli.eu blog alapítója, és Orosházán születtem, élek. Szakmai életemben a digitális tartalomkészítéssel foglalkozom, de szenvedélyem a kertészkedés, a gasztronómia és a kreatív önkifejezés is.