Izlandi zuzmó tea? Mi az izlandi moha?

Az izlandi zuzmó tea népszerű európai népi gyógyszer, amelyet általában megfázás, köhögés, száj irritáció és légzőszervi problémák esetén alkalmaznak.

Más néven Eryngo levelű májfű, izlandi zuzmó és Lichen d’Islande.

Míg egyesek esküsznek a gyógyító tulajdonságaira, a kritikusok azt állítják, hogy kevés kutatás támasztja alá állításait, és hogy a moha fogyasztása káros lehet. Ezen gondolkodhat, hogy érdemes-e kipróbálni az izlandi zuzmó tea.

Ez a cikk elmond mindent, amit tudnia kell az izlandi zuzmóról, beleértve annak egészségre vonatkozó állításait, hátrányait és kockázatait.

Izlandi zuzmó tea? Mi az izlandi moha?

Az izlandi moha ( Cetraria islandica ) nem moha. Valójában zuzmó.

A zuzmó kettős organizmus, amely egyfajta gombából és algából, vagy baktériumból áll. Mindkettő együtt létezik, hogy zord éghajlaton is létezhessen.

Ez a szimbiotikus kapcsolat jól védi és táplálja az izlandi mohát.

Míg a gombákból hiányzik a klorofill növényi pigment és nem lehet fotoszintézis, az algák táplálkozás céljából ezen a folyamaton mennek keresztül, és a gombák védelmet nyújtanak a környezettől.

Annak ellenére, hogy nem moha, az izlandi moha nevét mohaszerű megjelenéséről kapta. Színe sárgászöldtől sötét zöldes szürkéig változik. Porcos állaga van, amely különböző éghajlaton jól növekszik.

Érdekes módon az izlandi moha és más zuzmók növekedése az egészséges ökoszisztéma jele, mivel képesek magukba szívni a tápanyagokat és a szennyező anyagokat. Ezért úgy gondolják, hogy az izlandi moha növekvő környezete alacsony szennyezési szintet jelez.

Ennek ellenére az izlandi moha még mindig szennyező anyagokkal és nehézfémekkel szennyezett, amelyek aggodalomra adhatnak okot az emberi fogyasztás szempontjából.

Az izlandi mohát évszázadok óta használják különféle betegségek, például megfázás, köhögés, légzőszervi megbetegedések és emésztési problémák kezelésére.

Leggyakrabban rombuszként, vagy köhögés elleni szirupként használják, de teaként is fogyasztható, levesekben és zabokban őrölve, rénszarvasok takarmányaként és alkoholos italok ízesítőjeként.

Az Egyesült Államokban csak alkoholtartalmú italokban használható aroma anyagként.

Összegzés

Az izlandi moha egyáltalán nem moha. Ez egyfajta zuzmó – gomba és algák együttesen -, amelyet az európai népi gyógyászatban használnak természetes megfázás, megfázás, köhögés és más egészségügyi problémák kezelésére.

Izlandi zuzmó tea és egészségügyi állítások

Az izlandi mohát évszázadok óta használják az európai népi gyógyászatban, számos természetes betegség természetes gyógymódjaként. Bár állítólagos előnyeinek alátámasztására kevés kutatás folyik.

Izlandi zuzmó tea és megfázás és köhögés

Izlandi moha leggyakrabban használt, hogy enyhítse a megfázás, köhögés, száj irritáció és légzési problémák.

Általában rombuszként veszik, de teaként is fogyasztható. Míg néhány régebbi tanulmány rendelkezésre áll, korszerű kutatások nem léteznek.

Egy vizsgálatban 1848 felső légúti fertőzésben szenvedő, 4–12 éves gyermek kapott napi 4–6 Isla-Moos pasztillát (pasztillánként 80 mg izlandi zuzmókivonatot) 1-2 héten keresztül .

A két hét végére 39% -uk teljesen felépült, és 55% -uk javult. Mivel azonban nem volt kontroll csoport, nem tudni, hogy a rombuszok okozták-e a tünetek javulását.

Ezenkívül hat gyermek olyan mellékhatásokat tapasztalt, mint viszketés, hányinger, hasi fájdalom, gyomorégés és égés a száj belsejében, amelyet a szerzők úgy gondolnak, hogy a rombuszok okozhatják.

Egy másik vizsgálat 61 betegnél posztnatális műtét során 10 Isla-Moos rombusz (480 mg izlandi moha kivonat) eredményezte a szájszárazság és a szájon át történő légzés okozta gyulladás jelentős csökkenését. Nem jelentettek mellékhatásokat.

Úgy gondolják, hogy az izlandi moha gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt enyhíti a megfázás és köhögés tüneteit.

Két rostos vegyület, a lichenan és az isolichenan, vélhetően aktiválja az interleukin 10-t (IL-10), egy gyulladáscsökkentő citokint, amely támogatja az immunrendszert a fertőzés elleni küzdelemben.

Ennek az elméletnek az alátámasztásához azonban további kutatásokra van szükség.

Izlandi zuzmó tea és egyéb követelések

Az izlandi zuzmó tea a hagyományos orvoslásban más egészségügyi problémák kezelésére használják, például légúti betegségek, étvágytalanság, emésztési zavarok, vágások és sebek kezelésére.

Történelmi felhasználása ellenére nincs elegendő bizonyíték arra, hogy alátámassza az izlandi zuzmó tea használatát ezen állapotok bármelyikének kezelésében.

Izlandi zuzmó tea és összegzés

Az izlandi zuzmó tea leginkább a köhögés, a torokfájás és a száj irritáció enyhítésében játszott szerepéről ismert. Noha számos európai országban rombuszként kapható, további kutatásokra van szükség.

Izlandi zuzmó tea és mellékhatások

Az izlandi moha pasztillának jelentettek néhány mellékhatást.

Egy tanulmány kimutatta, hogy az Isla-Moos pasztillák (80 mg izlandi mohakivonat pasztillánként) 2 hétig történő fogyasztása viszketéshez, hányingerhez, hasi fájdalomhoz, gyomorégéshez és a száj belsejében égett a résztvevők kevesebb mint 1% -ánál (1848 közül 6).

Az izlandi moha szedéséből nincsenek ismert gyógyszerkölcsönhatások, de tartalmaz rostos nyálka vegyületeket (lichenánt és isolichenant), amelyek csökkenthetik a gyógyszerek felszívódását és csökkenthetik azok hatékonyságát.

Továbbá, mivel az izlandi moha elnyeli a szennyező anyagokat, nagy mennyiségű ólmot és más nehézfémeket tartalmazhat, bár további adatokra van szükség.

Addig a kezeletlen Izlandi zuzmó tea fogyasztása nem ajánlott.

Izlandi zuzmó tea és összegzés

Az izlandi moha szedésének mellékhatásai lehetnek viszketés, hányinger, hasi fájdalom, gyomorégés és száj irritáció. Ez bizonyos gyógyszerek hatékonyságát is csökkentheti, és a kezeletlen fajták magas szintű nehézfémeket tartalmazhatnak.

Izlandi zuzmó tea és biztonság

Az izlandi moha biztonságosnak látszik, ha száraz köhögéssel és torokfájással küzdő gyermekek és felnőttek számára tablettákban kivonatot vesznek, feltéve, hogy legfeljebb 1-2 hétig követik az ajánlott adagot.

Bár a hasonló elkészítési technikák miatt valószínűleg biztonságos, az izlandi moha szirupról nem állnak rendelkezésre biztonsági adatok.

Az adatok hiánya miatt azoknak, akik terhesek, szoptatnak, vagy bármilyen gyógyszert szednek, kerülniük kell az izlandi moha minden formáját.

Izlandi zuzmó tea és összegzés

Az izlandi moha biztonságosnak tűnik, ha köhögésként, vagy megfázás rombuszként veszik be. A terhes, szoptató, vagy gyógyszereket szedőknek kerülniük kell az Izlandi zuzmó tea ivását a biztonsági adatok hiánya miatt.

Izlandi zuzmó tea és felhasználások és formák

Az izlandi moha természetes orvosság a megfázás és a köhögés enyhítésére számos európai országban, és általában rombuszként (Isla-Moss) vagy szirupként értékesítik.

Gyógynövény tea, vagy őrölt por formájában is kapható levesekhez, zabkásokhoz és egyéb ételekhez. Ezenkívül egyes országokban homeopátiás tinktúraként 1-5 arányban (izlandi moha és 40% etanol) vagy kiegészítőként értékesítik.

Az Egyesült Államokban azonban nem engedélyezett az alkoholtartalmú italok ízesítő történő értékesítése.

Vásárolhat izlandi moha bőrápolási termékeket is, például szappanokat, bozótokat és krémeket, bár ezek hatékonyságáról kevés adat áll rendelkezésre.

Nem ajánlott kezeletlen izlandi mohát fogyasztani, mivel nagy mennyiségben tartalmazhat nehézfémeket.

A tudományos adatok hiánya miatt nem lehet megfelelő adagolási javaslatot tenni.

A lehetséges mellékhatások és a gyógyszerkölcsönhatások kockázata miatt azonban a legjobb, ha betartja a címkén található utasításokat, és mielőtt kipróbálja, beszéljen orvosával.

Az izlandi moha pillanatokért a legnépszerűbb, de gyógyteaként, porként, kiegészítőként, homeopátiás tinktúraként és bőrápolási termékként is kapható. Mindig kövesse a csomagoláson található utasításokat, és kérdezze meg egészségügyi szakemberét, mielőtt kipróbálja.

Utószavak

Az izlandi moha egyfajta zuzmó, amely főleg Izlandon terem. Pasztillaként, köhögés elleni szirupként, kiegészítőként, gyógyteaként, homeopátiás tinktúraként és bőrápoló összetevőként kapható.

Egyes kutatások alátámasztják az izlandi moha rombuszok szedését a torokfájás , a köhögés és a száj irritáció enyhítésére. További kutatások szükségesek azonban emésztési zavarok, vágások, vagy sebek, étvágytalanság és egyéb egészségügyi problémák kezelésére.

A környezeti szennyező anyagok felszívódásának képessége miatt nagy mennyiségben tartalmazhat nehézfémeket. Ezért kerülni kell a kezeletlen izlandi mohát.

Továbbá azoknak, akik terhesek, szoptatnak, vagy bármilyen gyógyszert szednek, kerülniük kell.

További cikkek